Fegenbor kritiska mot Migrationsverket

I Fegen är ortsborna kritiska mot Migrationsverket. Anledningen är Khalil Maloud, den man från Irak som i fyra år bott och arbetat på orten. Eftersom hans flyktbil stannade i Italien på vägen till Sverige så ska han enligt den så kallade Dublinkonventionen skickas tillbaka dit och söka asyl där. Det vill säga det första EU-land han kom till. Det är andra gången han skickas dit och nu liksom förra gången har Khalil eller Kalle som Fegenborna kallar honom inte ens fått tak över huvudet.

I Fegen tycker man att Migrationsverket kom med felaktiga uppgifter när de sade att de italienska myndigheterna skulle ta väl hand om honom.

Men Mikael Horn på Migrationsverket i Falkenberg säger att de inte har någon skyldighet att kolla om mottagningen av asylsökande fungerar.

- Det sker ingen kontroll av hur förhållandena är. Har personen sökt asyl i ett land tidigare så skickas han dit, säger Mikael Horn.

Khalil är sen i tisdags i Italien. Han har kommit i kontakt med kyrkan. De kan inte hjälpa honom med bostad, men har hjälpt honom med hans papper och också sett till att han ska få en advokat med sig på det möte som han kallats till den 23 december. Då ska han få besked om han får stanna i Italien eller inte. Khalil Maloud har flytt undan ett dödshot i Irak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".