Många telefonbedrägerier just nu

Just nu är det många svenskar och hallänningar som fått mer eller mindre fantastiska erbjudanden om lyxkryssningar och liknande på nätet eller genom att någon ringer upp och berättar att man dragit en vinstlott. Men det egentliga syftet är att komma över kontokortsnumret hos den som blir uppringd eller svarar.

Bente Jensen, konsumentsekreterare i Varberg känner till den här typen av bedrägeri och hon tror det finns orsaker till att just svenskar utsätts. Hon säger till P4 Radio Halland att det dels är lätt att få tag på svenskars telefonnummer, dels att många svenskar är bra på engelska.

Den här typen av bedrägereier antingen på nätete eller att man blir uppringd pågår egentligen året runt, men just nu tycks ett företag i Florida som kallars sig Best USA Vaccations vara igång och bearbeta som man hoppas aningslösa svenskar.

Bedrägeriet börjar till exempel med att en förinspelad röst på engelska berättar att man vunnit en lyxresa för två varpå man ska trycka nio och då får en person i luren som vill veta ens kontokortsnummer för att man ändå måste skatta för den påstådda vinsten; pengar som snabbt tas ut och som kan vara mycket svårt att få igen.

Bente Jensens råd är att snabbt lägga på luren om man drabbas av ett sådant här samtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".