Högre krav på brandsäkerhet på äldreboenden

Den nya lagen om skydd mot olyckor innebär att brandskyddet i äldreboenden kommer att bli bättre. Räddningstjänsten som sköter tillsynen kan nu ställa högre krav på hur kommunen ordnat brandskyddet för de äldre. På Varbergs äldreboenden finns många brister och här vill räddningstjänsten bland annat att kommunen ska installera sprinklersystem där det inte finns.

De besiktningar som gjorts under året visar på stora skillnader, där brandskyddet i en del boenden är mycket dåligt medan det särskilt på de nyare äldreboendena är betydligt bättre.

Räddningstjänsten konstaterar ändå att inget av de tjugo äldreboendena idag på egen hand klarar en utrymning nattetid, eftersom bemanningen är låg och de boende idag är så dåliga och därför kräver räddningstjänsten nu förbättringar.

Nästa månad ska räddningstjänsten, service- och socialförvaltningen gå vidare och upprätta en mer konkret åtgärds- och tidsplan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".