Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många utan slutbetyg från gymnasiet i Falkenberg

Publicerat tisdag 20 december 2005 kl 08.24

Var tredje 20-åring i Falkenbergs kommun lyckades inte få något slutbetyg från gymnasiet förra läsåret. Det visar Skolverkets betygstatstik för läsåret 04/05. Falkenberg ligger under riksgenomsnittet, medan övriga hallandskommuner är likvärdiga med, eller bättre än riksgenomsnittet.

I hela Sverige saknar var fjärde 20-åring slutbetyg från gymnasiet. I Falkenberg det alltså lite sämre, var tredje har inte fullföljt sin gymnasieutbildning. Bästa siffra redovisar Halmstad, där bara var femte 20-åring är utan gymnasiebetyg.

Också när det grundläggande behörighet för högre studier ligger Falkenberg, tillsammans med Laholms kommun, under snittet i Skolverkets sammanställning. Övriga hallandskommuner ligger på eller med marginal bättre än rikssiffran 64 procent. Högst andel har även här Halmstad med 70 procent, tätt följd av Varberg på 69, Hylte på 68 och Kungsbacka på 67 procent.

Av gymnsieskolans olika program så är det det de elever som läser det naturvetenskapliga programmet som bäst klarar att få slutbetyg och behörighet att läsa vidare.

Skolverkets sammanställning visar också att allt färre läser högre kurser i matematik, men även när det gäller språk väljer eleverna allt oftare bort de svåra kurserna.

Skillnaden mellan kommunala och fristående gymnasieskolor i elevernas betyg fortsätter att minska, i takt med att fler elever väljer en fristående gymnasieskola.

När det gäller grundskoleelevernas behörighet att söka till gymnasiet så är var niorna i Falkenberg läsåret 04/05 lika bra som genomsnittet i Sverige, medan Kungsbacka och Halmstad med nära 95 procent håller sig väl över snittetsiffran på lite drygt 89 procent. Bara i Laholms kommun var niornas gymnasiebehörighet lägre, om än bara med en procentenhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".