Nu ska alla barnfamiljer få höjt barnbidrag

Från och med nästa år kommer alla barnfamiljer, även de som är beroende av socialbidrag att få del av det höjda socialbidraget. På torsdagen beslutade nämligen regeringen att höja riksnormen för socialbidrag nästa år.

Det kommunerna nu kan styra över är de extrapengar som betals ut för oktober, november och december i år.

Och som vi berättat tidigare har de halländska kommunerna gjort olika bedömningar. I Hyltes och Kungsbackas kommuner har politikerna beslutat att dra in på socialbidraget lika mycket som motsvarar höjningen av barnbidraget.

I Falkenberg, Varberg och Halmstad får alla barnfamiljer del av höjningen.

I Laholms kommun har socialnämnden enats kring en tredje lösning. Barnfamiljer med socialbidrag får höjningen för oktober och november, däremot inte för december.

Det socialdemokratiska kommunrådet Stina Lindberg i Laholm tycker det är olyckligt att man utesluter den grupp av barnfamiljer som bäst behöver en förstärkning av sin ekonomi framförallt vid jul.

- Det är ju kommunen som tjänar på att behålla den här hundralappen per barn. Ifrån statens sida har man inte räknat med att kommunerna inte betalar ut detta, säger Stina Lindberg.

I Laholms kommun handlar det om ett sjuttiotal barnfamiljer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".