Julklappspengar till forskning på högskolan

Tre forskningsprojekt vid Högskolan i Halmstad har fått en välkommen julkapp. Tillsammans får de drygt sex miljoner kronor i forskningsstöd av stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling.

Mest pengar, nästan 2,5 miljoner, får ett projekt som går ut på att hjälpa dagstidningar att få ut mer av sina webtjänster - eller mobila tjänster som det kallas.

Kanske inte alltid till glädje för oss användare, för ett av syftena är att lära tidningarna ta betalt för olika tjänster som till exempel viktklubbar och dating-service.

Men forskningsprojektet syftar också till att utveckla tjänsterna och göra dem attraktiva och lättanvända.

Ett annat högskoleprojekt som får mycket pengar, dryga två miljoner, går ut på att undersöka varför vissa mindre företag växt så kraftigt de senaste åren, och då av egen kraft, utan att ha köpt upp konkurrenter.

Man skall nu följa företagsledarna vid sju sådana här framgångsrika tillväxtföretag från morgon till kväll under sju veckor för att se vad de här företagsledarna faktiskt gör under sin arbetsdag, något som man vet mycket litet om, säger projektledaren Joakim Tell.

Det tredje projektet får nära en och en halv miljon för att studera hur studententreprenörer och sådana som startar flera olika företag, så kallade serie-entreprenörer, egentligen arbetar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".