Hemtjänst åt sommargäster inte särskilt dyr

Kostnaderna som en så kallad sommarkommun har för att ordna hemtjänst åt sommargäster från andra delar av Sverige är inte särskilt stora.

Det visar en landsomfattande undersökning som gjorts, sen flera kommuner, bland andra Laholms kommun, skrivit till regeringen i ärendet och tyckt att det är orättvisa kostnader man drabbas av. Men nu visar alltså undersökningen att dom här kostnaderna är marginella.

Den landsomfattande undersökningen som gjordes i somras visar att Falkenberg är den kommun i Halland som har störst hemtjänstkostnader för besökande människor från andra kommuner, 288 000, vilket innebär drygt sju kronor per kommuninnevånare.

I Laholm kostade den här hemtjänstverksamheten i somras knappt 70 000 och i Båstad omkring 80 000, inga stora pengar alltså. 

Organisationen Sveriges Kommuner och landsting som gjort utredningen i somras har kommit fram till att det inte finns något behov av lagändring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".