Fler fall av barnmisshandel märks också i Halland

Barnagan ökar i Sverige, och det märks också i Halland. Sigun Lilja på socialtjänsten i Halmstad säger att antalet anmälda fall av barnmisshandel ökat stadigt, men att polisen dessvärre inte har tillräckliga resurser för att arbeta effektivt med problemet.

Att barnagan fortfarande är ett problem i Sverige, trots att den förbjöds här 1979, visar en undersökning som Rädda barnen i Varberg gjorde nyligen. Där visade det sig att var femte elev i årskurs sex i Varberg på något sätt utsatts för våld i hemmet.

Men trots att att många barn får stryk har polis och åklagare knappa resurser för att hinna med barnmisshandelsfall. På socialtjänsten i Halmstad känner man frustration över situationen.

Sigun Lilja tror att en ökad medvetenhet om att det är förbjudet att slå barn till viss del kan förklara att socialtjänsten får in fler anmälningar om barnmisshandel, men hon ser också att det finns en koppling mellan den ökade stressen i samhället och barnaga.

Nu efterlyser barnombudsmannen mer information för att stoppa trenden med ökat fysiskt våld mot barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".