Avhopp börjar märkas i kyrkans ekonomi

Svenska kyrkans ekonomi blir sämre i takt med att allt fler svenskar väljer att inte vara med i kyrkan. Så är det också i Kungsbacka, bekräftar Stellan Bodén som är kyrkokamrer där.

En enkät som Kyrkans Tidning presenterade på onsdagen visar att två av tre kyrkokamrerer eller kanslichefer inom kyrkan räknar med en sämre eller mycket sämre ekonomi de närmaste tre åren.

Kungsbacka är alltså inget undantag även om man hoppas att de nya bostäder som byggs i Kungsbacka ska ge nya kyrkomedlemmar och på så vis mildra effekten av att såpass många numera går ur Svenska kyrkan. För det är nu de närmaste åren som effekten av alla dessa utträden slår igenom i församlingarnas ekonomi.

I Kungsbacka försöker man trots det att inte skära ner på verksamheten i år. I stället sparar man så mycket det går på underhåll och investeringar, men längre fram kan det bli nödvändigt att minska på personalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".