300 nya bostäder ska byggas intill Freeport

Ett av Kungsbackas största byggprojekt de närmaste åren tar nu fastare form. Det handlar om Björkris-området strax intill affärsbyn Freeport. Inom kort får hugade spekulanter lämna anbud på att köpa marken och bygga 300 nya bostäder här.

I underlaget till den markanvisningen slås det fast att hälften av bostäderna ska bli hyresrätter och hälften bostadsrätter.

Och hyran för hyreslägenheterna får inte bli högre än cirka 6 500 kronor i månaden om man tänker sig en trerummare på 75 kvadratmeter.

Kommunens ledande tjänstemän avvisar nu tanken på att bygga ett nytt industriområde nordost om det nya bostadsområdet därför att det skulle göra bostäderna mindre attraktiva.

Vidare säger tjänstemännen också nej till ett nytt äldreboende, åtminstone i den första etappen av Björkris-området, äldreboendet bör ligga nån annanstans i centralorten heter det.

Området ska stå klart om tre-fyra år och det betonas hur viktigt det är att det verkligen blir så. Därför vill kommunen kunna häva avtalet och hota exploatören med vite om bygget inte kommer igång snabbt nog.

Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott valde på tisdagen att inte ta ställning till förslaget eftersom man först vill prata sig samman i de politiska partierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".