Fastighetsägare misstänkt för fusk med underskrifter

En av Halmstads största privata fastighetsägare Vivika Torstensson åtalas för urkundsförfalskning. Enligt åklagaren har Vivika Torstensson mot gällande bestämmelser skrivit på och daterat handlingar i efterhand, flera månader efter det att hyresgästerna skrivit på.

Vad det handlar om är överenskommelser som hyresgäster skrivit på under åren 2001 och 2002, då de flyttade in i lägenheter som ägdes av familjen Torstensson eller av deras bolag.

Den odaterade överenskommelsen som hyresgästerna skrev under innebar att några hyresförhandlingar inte skulle ske via hyresgästföreningen utan i stället direkt mellan Torstensson och hyresgästen.

Men en sån här överenskommelse får inte hyresgästen enligt bestämmelserna skriva på förrän han eller hon bott minst tre månader i lägenheten. Nu undertecknades de i samband med kontraktsskrivningen. Sen skrev Vivika Torstensson på och daterade handlingarna i efterhand, efter tre månader.

Detta, menar åklararen, är urkundsförfalskning. Men Vivika Torstensson och hennes försvarsadvokat förnekar det och menar att någon överenskommelse inte ingåtts förrän Vivika Torstensson skrev på och att överenskommelsen dessförinnan var att betrakta som ett anbud från hyresgästen. Dessutom, skriver försvarsadvokaten i ett yttrande, är det hela en smutskastningskampanj från hyresgästföreningen.

Men uppenbart finns det hyresgäster som känt sig lurade, inte minst när en hyreshöjning kom kort efter inflyttningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".