Explosionsrisk vid Höganäsverken i Halmstad

Området kring Höganäs Halmstadsverken är fortfarande avspärrat på grund av risken för explosion.
Men vid 14-tiden på eftermiddagen gjordes en ny bedömning av hotbilden, och säkerhetsavståndet har nu krympts till 200 meter.
Det betyder att Stålverksgatan inte längre är avspärrad.

Ett tillbud inträffade vid niotiden på måndagsmorgonen på Höganäsverken i Halmstad. En 1 200 kilo tung metallbehållare med kalciumkarbid har tagit in fukt och riskerar att sprängas.

På förmiddagen spärrade Räddningstjänsten av området inom en radie av 300 meter runt  Höganäsverken på industriområdet mellan Laholmsvägen och Östra stranden i Halmstad, men på eftermiddagen miskade man området till en radie på 200 meter. Trafik på Stålverksgatan släpptes därmed fram.

Det man befarar är en kraftig explosion med splitterverkan från en behållare med kalciumkarbid som står utanför själva industibyggnaden.
Det som hänt är att kemikalien blivit fuktig och då bildas en explosiv gas, acetylengas.
Behållaren har då börjat svälla och räddningstjänsten kan inget annat göra än avvakta och som sagt spärra av.

Tågtrafiken påverkas dock inte, trots att banområdet ligger alldeles intill. Räddningstjänsten säger att behållaren står såpass bra till att det inte är nödvändigt att stoppa tåget.
Om behållaren spricker kan det bildas gnistor, med påföljande explosion.


Räddningstjänsten inväntar nu experthjälp, bland annat från Sundsvall. Man diskuterar också att begära in polisens bombgrupp från Malmö och deras robot, alternativt försvarets bepansrade hjullastare för att flytta på behållaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".