Samordning av vindkraftsparker krävs

De båda stora vindkraftsparker till havs som planeras utanför Hallandskusten bör samordas. Och en gemensam planering måste ta hänsyn både till miljöfrågor och hur mycket energi som verken kan ge.

Det menar kommunledningen i Halsmtad som fått flera olika ärenden kring vindkraft till havs att ta ställning till. Kommunen vill alltså inte behandla de planerade vindkraftsparkerna på Skottarevet respektive Stora Middelgrund var för sig.

Men måste man prioritera vilken som första hand ska byggas hamnar Stora Middelgund främst eftersom det ger störst utbyte av energi. På Stora Middelgrund planeras 110 vindsnurror, som ska ligga minst två och en halv mil ut från land. Trots det kommer dom vid klart väder att vara synliga från till exempel Tylösand.

När det gäller Skottarevet som Falkenbergsbaserade företaget Favonius vill bygga förordar Halmstads kommunledning att den läggs i det norra av de olika lägen som diskuterats.

Elektriciteten från vindkraftsparken når land via tjocka kablar. En sån tänkt plats ligger i Steningen och där vill Halmstads kommun att ledningarna ska grävas ner i marken.

Men den viktigaste synpunkten på dessa olika vindkraftsprojekt från Halmstads ledande politiker är alltså att projekten måste samordnas av överordnade mycndigheter, inte hanteras som enstaka miljöärenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".