Vem har rätt till kontaktperson?

Vilken rätt har funktionshindrade till kontaktpersoner? Frågan har aktualiserats sen socialnämnden i Halmstad överklagat en dom i Länsrätten. Domen gav en 50-årig man på ett gruppboende rätt till en kontaktperson, men socialnämnden menar att mannen inte behöver mer socialt umgänge och går vidare till Kammarrätten.

Fallet gäller Leif Andersen som bor på ett gruppboende för utvecklingsstörda. Själv är han inte utvecklingstörd utan han lider av en hjärnskada som han fått i vuxen ålder. Den har gjort att han bland annat har svårt med balansen och närminnet. Men han känner att han inte är som de andra på boendet säger dottern Lotta Axelsson som ansökt om en kontaktperson till Leif.

Leif fick först avslag på sin ansökan men det överklagades till Länsrätten som ansåg att Leif hade rätt till en kontaktperson, för att bättre komma ut på egna aktiviteter och umgås med folk utanför familjen.

Men socialnämnden i Halmstad håller inte med och överklagar nu till Kammarrätten. Fallet är principiellt intressant skriver de. För vid tidigare liknande överklaganden har Länsrätten gått på deras linje.

Dessutom påpekar socialnämnden att meningen med en kontaktperson är att bryta den enskildes isolering, och det kan diskuteras i Leifs fall eftersom han har vissa fritidsaktiviteter, bor på gruppboende och har bra kontakt med sina anhöriga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".