Arrestvakt misstänks för grova sexövergrepp

På onsdagen åtalades den 44-årige före detta arrestvakt som anklagas för att ha utnyttjat två berusade kvinnor sexuellt i arrestlokalerna i Halmstads polishus.

Åtalet gäller sexuellt utnyttjade i två fall, alternativt tjänstefel.

Båda kvinnorna vittnar om att mannen haft upprepade sexuella kontakter med dem under de nätter då det varit omhändertagna för fylleri.

Häktesvakten anmäldes första gången strax före jul för drygt ett år sedan. En 5-barnsmamma som fått tillbringa en natt i häktet, efter att ha uppträtt höggradigt berusad och störande på Vallås, anmälde att mannen bland annat haft samlag med henne i cellen.

Efter att den anmälan blev känd trädde en annan kvinna fram och polisanmälde samme vakt för att han utnyttjat henne sexuell en natt i oktober. De övergreppen skedde också under hans nattjänstgöring i häktet.

När mannens arbetsgivare fick veta vad 44-åringen anklagades för agerande man snabbt genom att inte förlänga mannens vikariet, säger chefen för kriminalvården i Halmstad, Uno Rodin till P4 Radio Halland.

Efter övergreppen tog vakten kontakt med båda kvinnorna, något som han erkänt. Han ville veta hur det gått för dom efter att de släppts ut, var hans egen förklaring. Men även det är ett brott mot kriminalvårdens regler, förklarar Uno Rodin, eftersom man som anställd inom kriminalvården inte får ha några privata kontakter med klienter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".