Landstinget bemöter kritik från varbergsläkare

Landstingsdirektör Mona Boström tycker det är tråkigt att en läkare i Varberg slutar sin tjänst i protest mot planerna på att resurserna till primärvården ska fördelas på ett nytt sätt. Det säger hon i ett pressmeddelande på söndagen.

Den nya modellen går ut på att patienter själva ska få välja vilken vårdcentral de vill tillhöra. Populära vårdcentraler får mera pengar och kan utvidga sin verksamhet, medan de som får färre patienter i stället måste minska.

Varbergsläkaren sa i lördags till Hallands Nyheter attt förändringen kommer att drabba svaga patientgrupper och tyder på en kommersialisering av den offentliga sjukvården.

Men landstingsdirektör Mona Boström och landstingsstyrelsens ordförande Mats Eriksson säger i söndagens pressmeddelande att den nya modellen kommer att leda till att vården i större utsträckning anpassar sig efter hallänningens behov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".