Provtagning på fler gårdar efter salmonellautbrott

Utbrottet av salmonella på svingårdar i Skåne växer i omfattning. Smittan har hittills hittats på ett 10-tal gårdar, och på tisdagen påbörjas provtagning på ett antal gårdar i Halland.

Jordbrukverket befarar att man kommer hitta betydligt fler fall av salmonella, enligt Tomas Svensson på smittskyddsavdelningen.

Smittkällan är troligen importerat rapsmjöl som gått ut i foder från lantmännens fabrik i Åhus. Fabriken har stoppats för sanering, men efter nya fall ska nu ytterligare 90 gårdar som fått fodret undersökas, de flesta i skåne, men även några i Halland, Blekinge och Kronobergs län.

På de gårdar som redan drabbats har salmonellan i de flesta fall begränsats till fodret och Tomas Svensson hoppas att få stopp på utbrottet innana alltför många djur hinner smittas. Hittills har 1300 grisar fått avlivas, på två olika gårdar, och det innebär ett stort avbräck för både producent och slakteri.

Utbrottet påminner samtidigt om det i Östergötland för två och ett halvt år sen, som fick stora konskvenser både ekonomiskt och inte minst praktiskt för ett 50-tal drabbade bönder, först nyligen var saringen i det fallet helt avlsutad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".