Nej till folkomröstning om delning av Halland till hösten

Intresset för att redan i höst folkomrösta om Halland ska delas eller ej, är inte stort bland länets politiker. Flera kommunråd som P4 Radio Halland pratat med säger nej. På måndagen var motionen från moderaten Anne Marie Brodén uppe i landstingsstyrelsen och politikerna där var också negativa.

Såhär säger vice ordförande Göran Karlsson

[duration:1:06](16.30 folkomröstning)[Anteckningar:1öga]

Sa Göran Karlsson med i Landstingsstyrelsen och ordförande i Region Halland, reporter Ingela Winstrand

P4 Radio Halland har pratat med länets högsta politiker i femkommuner och de är antingen negativa eller avvaktande till en folkomröstning nu i höst.

Per Ödman i Kungsbacka och Erling Cronqvist i Laholm vill vänta med att ta ställning. Medan man i Halmstad, Falkenberg och Varberg tycker att en folkomröstning är överflödig.

Där menar politikerna att det redan är känt att hallänningarna vill behålla länet helt. Det har opinionsundersökningar visat och dessutom finns det en bred politisk enighet bland länets kommun och regionpolitiker att inte dela länet. Åsikten är att en folkomröstning skulle inte tillföra något, i alla fall inte i detta skede när det inte finns ett färdigt förslag från Ansvarskommitén att ta ställning till.

- Folkomröstningen är ett kort man kan ha kvar och använda så småning om om en delning föreslås säger Gösta Bergenheim, kommunråd i Varberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".