Tre års fängelse för dråpförsök

En 30-årig kvinna på en ort utanför Varberg dömdes på torsdagen av Varbergs tingsrätt till tre års fängelse för dråpförsök.

Det var en fredagkväll i februari som den 30-åriga kvinnan och hennes sambo kom i bråk med en bekant som egentligen kom för att besöka en av grannarna.

När han inte var välkommen hos grannen så blev det först bråk där och det utvecklade sig till ett slagsmål mellan besökaren och sambon.

Kvinnan har erkänt att hon tog fram en kniv och stack den i besökarens överkropp, men hon säger att hon trodde att sambon höll på att bli ihjälslagen och därför handlade hon i nödvärn.

Varbergs tingsrätt säger visserligen att det kan ha varit en sorts nödvärnssituation, men det våld som kvinnan tog till var mycket större än vad nödvärnsrätten tillåter. Det fanns andra sätt att försöka avstyra bråket.

Kvinnan måste också ha insett att knivhugget var livsfarligt, säger domstolen. Därför döms hon för försök till dråp och får tre års fängelse.

Sambon döms också till fängelse, men bara i fyra månader för olaga hot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".