Majoriteten sa nej till att låna ut pengar till Banverket

Landstinget Halland bör använda en del av sina tillgångar till att sätta fart på dubbelspårsbygget genom Varberg. Det har centern föreslagit i landstinget och fick på måndagen medhåll från flera av de andra mindre partierna, när frågan debatterades i landstingsfullmäktige. Men det blev till slut avslag på motionen. Majoriteten tyckte inte att det är landstingets uppgift utan statens ansvar.

Först om tio år beräknas det nya dubbelspåret genom centrala Varberg vara klar. Under tiden ökar landsvägstrafiken och köerna på E6 i norra Halland blir allt värre.

I det läget vore det bra om landstinget kunde låna ut pengar till Banverket till projektet i likhet vad som andra kommuner gjort för att få fart på infrastrukturutbyggnader.

Det är den linje som centern med stöd från vänsterpartiet, kristdemokraterna och miljöpartiet drev i landstingsfullmäktige på måndagen.

För motståndet svarade moderaterna och socialdemokraterna som med emfas hävdade att järnvägsbyggen är statens ansvar och om landstinget går in med pengar i ett enskilt projekt rubbas den prioriteringsordning som statens fastställt.

I ett smått desperat försök att rädda något av sina idéer yrkade centerpartisten Christer Samuelsson på återremiss av ärendet till landstingsstyrelsen. Men inte heller det ville majoriteten gå med på. Principen att staten ska betala vägde tyngre än behovet av snabbare tågförbindelser genom Halland.

I en votering blev rösterna 50-21 för avslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".