Oväntat mycket gods fraktas på vägarna

Varor för nästan 500 miljarder kronor transporteras varje år på de västsvenska vägarna. I Halland är företagen missnöjda med småvägarna i tjällossningstider. Det visar en studie som Vägverket Väst har låtit göra.
För första gången vet man nu hur mycket som transporteras på stora och små vägar. - Det var större godsvolymer än jag trodde, och sand och grus stod för en fjärdedel av godset, noterar projektledaren, professor Lars-Gustaf Bjurklo vid Karlstads universitet. Mätåret 1999 transporterades 60 miljoner ton varor för 481 miljarder kronor i hela Västsverige inklusive Halland och Värmland. Svaren från de halländska företagarna visar på ett missnöje med det finmaskiga vägnätet och hur man ska ta sig fram under tjällossning. Problemen är dock inte lika stora som i Värmland, berättar utredningsassistent Lars Werke. Resultatet av studien ska bli underlag för framtida vägbeslut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".