Danska arkitekter irriterade på Halmstad kommun

Till helgen är det storståtlig invigning av det nya biblioteket i Halsmtad. Men allt är inte frid och fröjd, såhär i elfte timmen. Ett mycket irriterat brev från de danska arkitekter som ritat bilbioteket har anlänt till Halmstad kommun och schismen handlar, såväl bostavligt som bildligt, om att snava på ett räcke.

Vi har aldrig tidigare varken i Norden eller Europa upplevt ett så stelt och otillmötesgående sätt! Så skriver den danska arkitekten Kim Holst Jensen till kulturförvaltnigen i Halmstad.

Saken är denna: Den balkong som finns ovanför bibilotekets bottenvåning slutar med en betongbalustrad. Intill den balustraden ska det stå en bänk. Men om man ställer sig på den bänken finns det risk att man kan trillar ner, över balustraden. Därför ska ett räcke placeras ovanpå balustraden.

Men hur det räcket ska se ut och hur diskussionen mellan Halmstad kommun och de danska arkitekterna förts eller inte förts, det har i det fördolda bakom invigningsglädjen, utvecklats till en riktigt bister historia. Det senaste räckesförslaget från Halmstad avfärdar Knut Holst Jensen som billig och medelmåttig. Läget är låst, deadline för ett räcke på plats före helgen passerade.

Så vad händer nu? Jo projektledare Rikard Ahlgren på Halmstad kommun säger till P4 Radio Halland att man tills vidare tar bort bänken på balkongen. Hur det mottas i Danmark är ännu oklart, men på fredag ska Ahlgren och Holst Jensen träffas för att få till ett räcke som inte bara hindrar framtida fall utan även främjar en god sämja mellan våra två länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".