Krav på försvaret att pröva vindkraft konstruktivt

Försvaret kan inte längre slentrianmässigt säga nej till tänkta vindkraftsetableringar såsom Skottarevet utanför Falkenberg. Det slog samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin fast när hon på fredagen besökte en vindkraftskonferens i Falkenberg.

I vindkraftspropositionen i mars föreslog ju regeringen en rad åtgärder som ska få fart på byggandet av vindkraftverk bland annat genom att underlätta prövningen.

Och regeringen har också enligt Mona Sahlin varit tvungen att ta försvarsmakten i örat för att den ska samarbeta.

Dessutom kan det också bli aktuellt att ta bort den paragraf i miljöbalken som säger att försvarets intressen ska gå före andra intressen.

Bolaget Favonius som vill bygga de omdiskuterade vindsnurrorna på Skottarevet utanför Falkenberg har fortfarande problem att få klara besked om hur försvaret ställer sig.

Men Mona Sahlins besked tillsammans med vindkraftspropositionen gör att Favonius VD JanÅke Jacobson nu är något mera hoppfull.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".