Kritik mot nedlagd landningsbana efter tillbud

Ett olyckstillbud inträffade på måndag eftermiddag på Getteröns flygplats utanför Varberg.

Det var när ett segelflygplan skulle landa vid 14-tiden som något gick fel. I stället för att landa mjukt och fint så tog planet mark med en hård duns. Det som på fackspråk kallas för en hårdsättning.

Två personer satt i planet. En av dem var en kvinna som skulle göra en kontrollstart, det vill säga ett slags uppkörning där man visar att man fortfarande kan flyga och kanske fräschar upp sina kunskaper. Med ombord var därför också en instruktör.

Efter den hårda landningen klagade en på ont i ryggen och den andra på ont i nacken så båda fick uppsöka sjukhuset i Varberg. Men såvitt polisen och Kurt Holmberg i flygklubbens styrelse visste på eftermiddagen så var ingen av dem allvarligt skadad.

Efter incidenten är ordföranden i Varbergs flygklubb Ingolf Johnsson kritisk mot beslutet att lägga ned en av landningsbanorna.

Ingolf Johnsson säger till P 4 Radio Halland att klubben flera gånger har påpekat för politikerna att risken för liknande olyckor kan öka om landningsbanan läggs ner utan att ersättas. Det var miljö- och räddningsnämnden i Varberg som beslutade att banan skulle läggas ner. Ett beslut som senare också fastställdes av länsstyrelsen.

Det finns planer på att förlänga den kvarvarande landningsbanan, men det är ännu inte klart i vilken riktning det ska ske.

Flygklubben ska nu sammanställa en haverirapport, och själva segelflygplanet måste förstås också ses över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".