Unga pyromaner ska få ny hjälp

En ny metod testas för att bota ungdomar som anlägger bränder.

På Öxnevalla behandlingshem i gränstrakterna mellan Halland och Västergötland har man nu inlett ett beteendevetenskapligt arbete för att hjälpa ungdomar som anlägger bränder.

NLP neurolingvistisk programmering går ut på att man programmerar in nya tankar och känslor. Problemet är att få de som anlägger bränder att inse vad de gör. Anlagda bränder är ett stort problem, och  bland de nästan 600 ungdomar på ungdomshemmet så har en femtedel anlagt bränder, både killar och tjejer.

Lennart Strandberg som är socionom och skrivit en magisteruppsats om det här. Han berättar bland annat om en 16 åring som eldade för att bli lugn, men att det aldrig kändes så bra som han hoppats när han såg lågorna. Och många av de som eldar har svårt att inse konsekvenserna av det de gör

-  Det är det som man hoppas att det nya metoden ska hjälpa till med, säger  Invgvar Larsson på Öxnevalla behandlingshem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista