Bra resultat av polissatsning

Polisens satsning på vardagsbrott har gett snabbt och lyckat resultat. På bara tre månader har antalet vardagsbrott minskat med nästan en fjärdedel. Samtidigt har antalet anmälda narkotikabrott fördubblats, vilket också är tecken på att polisen har lycklats med sin satsning.

-Statistiken är så bra så man tror inte att den är sann, säger Tommy Sundlén är chef för kriminalpolisen i Halland och han är själv förvånad över statistiken.

Sedan i höstas så bedriver polisen ett nationell projekt som man kallar mängdbrottsprojektet, som går ut på att minska vardagsbrotten som till exempel skadegörelse, misshandel, inbrott och bilstölder.

Och i hela landet så märks det en tydlig förändring för första kvartalet i år, men den halländska statistiken är i stort sett rakt över snäppet bättre än riksgenomsnittet. En av förklaringarna kan vara att polisen i Halland redan innan haft extra fokus på annorlunda arbetsmetoder som ska göra det lättare att komma åt vardagsbrottsligheten.

Det man gör är egentligen ganska enkelt; det handlar om att ta hand om brotten just precis när de händer. Man har utredningspersonal som är i tjänst både på kvällar och helger, vilket man inte haft tidigare och så lägger man inte längre tid på att arbeta sig igenom högar med outredda brott som har legat i ett halvår.

Förutom att vardagsbrottsligheten minskat så har också antalet fall som går till åklagare och alltså leder till nån form av lagföring som det kallas, ökat rejält. Aldrig tidigare har så många fall gått till åklagaren som just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista