Krav på åtgärder för ökad säkerhet i lantbruket

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, kräver nu åtgärder för att förbättra säkerheten inom lantbruket. Orsaken är att det intäffat flera olyckor på kort tid. Bland annat två dödsfall här i Halland. Totalt har åtta personer avlidit i olyckor på svenska lantbruk det senaste halvåret och flera har skadats.

En fyraårig flicka i Varberg dog efter att hon ramlade ur en traktor och sen blev överkörd och en 53-årig lantbrukare i Laholms kommun avled när han fick en frontlastare över sig.

Nu har alltså SLU reagerat och kräver i ett öppet brev åtgärder från regeringen. Det skriver Hallands Nyheter. Enligt SLU har olyckorna skett samtidigt som färre personer arbetar med att förebygga olycksfall i lantbruket.

SLU vill dels se ett nationellt handlingsprogram med målet en nollvision för dödsfall och också inrätta ett nationellt kompetenscentrum för att kunna anpassa säkerheten efter de stora förändringarna inom lantbruket.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".