Hallands Arkivförnund saknar pengar

Samtidigt som Hallands Arkivförbund i hård konkurrens fått statliga pengar för ett unikt projekt som Kulturrådet tror kan bli en förebild i landet, saknas pengar för den egna finansieringen.

En bidragande anledning är att Halmstad kommun och Laholm inte vill stödja arkivförbundet ekonomiskt, trots att man drar nytta av utvecklingsverksamheten. Det menar Länsarkivarien Anders Persson.

Ända sedan starten för några år sedan har Hallands Arkivförbund kämpat med ekonomin och nu när man, som en av fyra bland 49 sökande, fått kulturrådets välsignelse och närmare en och halv miljon för att anställa två personer till ett pojekt kallat SOTA. Sota står för säkra och tillgängliggör arkivdokumentation i Halland och är ett internetbaserat arkivinventeringssystem.

Men för att projektet ska kunna komma igång och bli framgångsrikt behövs alltså mer pengar och Anders Persson anser att Halmstad och Laholm också ska bidra eftersom verksamheten kommer invånarna tillgodo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista