Fritt fram att släppa ut sina tamfåglar

Jordbruksverket drar nu tillbaka rekommendationen att alla tamfåglar ska hållas inomhus för att skyddas från fågelinfluensan. Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt har de flesta flyttfåglarna nu passerat Sverige. Smittfaran bedöms vara över för den här gången.

Det har gått två månader sedan fågelinfluensaviruset H5N1 först upptäcktes i Sverige hos två vilda fåglar i Oskarshamntrakten.

Jordbruksverket beslutade då att alla tamfåglar i Sverige skulle hållas inomhus. Dessutom inrättades flera skyddsområden. Oron för att spridningen skulle ta fart med flyttfåglarna söderifrån var stor, men farhågorna har inte besannats. Sedan de första fallen upptäcktes har drygt 500 fåglar undersökt av Statens veterinärmedicinska anstalt, och 65 har visat sig vara smittade med H5N1.

Mot bakgrund av det ändrar alltså Jordbruksverket sina rekommendationer så att tamfåglar får vistas ute igen, däremot ska de fortfarande utfodras inomhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista