Två fångar rymde från fängelset i Halmstad

Två fångar från fängelset i Halmstad lyckades ta sig ut genom en grind och rymma på måndagsförmiddagen. Men tiden i frihet blev kort. Efter bara tio minuter såg en polispatrull männen inne i ett buskage vid gamla Söndrumsgården.

En kort tid därefter kunde den ena fången gripas av polisen i ett buskage vid Söndrumsgården. Den andre fången kunde lite senare gripas i gångtunneln under nya kustvägen. Bägge fångarna fördes till häktet i Halmstad.

Kriminalvårdsverket ska nu bestämma om de ska föras tillbaka till fängelset i Halmstad eller till en annan anstalt.

Uno Rhodin som är kriminalvårdschef i Halmstad säger att de två fångarna rymde när andra intagna uppehöll personalen vid en brandstege inne i en promenadgård.

De två rymlingarna hoppade över ett mindre stängsel och sprang sen till en stor körgrind som de gungade fram och tillbaka. På det sättet lyckades de ta sig ut genom en springa.

Ingen har tidigare rymt på det sättet från Halmstadanstalten och Uno Rhodin säger att man inte trodde att grinden gick att öppna på det viset.

- Vi borde ha säkrat grinden bättre, men vi trodde den var säkrad. Nu är den säkrad med en kätting, säger Uno Rhodin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista