Oro för nedläggning av projekt om relationsvåld

Det mycket framgångsrika projektet ”Män i Fokus”, som bedrivits inom Frivården i Halmstad sedan 2001 hotas av nedläggning, något som väcker oro.

Projektet ”Män i Fokus” har arbetat med män som anmälts för s k relationsvåld, det vill säga våld mot kvinnor. Sedan 2001 har 40 män ”dömts” till terapeutisk behandling inom projektet istället för fängelse.

REsultatet har blivit mycket bra, av dom 40 klienterna har endast tre stycken återfallit i nytt fysiskt våldsbeteende, men nu är verksamheten hotad.

Det är kriminalvårdens regionkontor i Göteborg som aviserat att projektet ska ersättas av en annan modell.

Inom Frivården i Halmstad finns nu en oro för att ett nytt arbetssätt ska få negataiva konsekvenser och att trovärdighet gentemot tingsrätter, kvinnojourer, åklagare och polis ska skadas och att en myckret framgångsrik verksamhet ska förstöras.

Att män som anmälts för relationsvåld döms till fungerande terapi istället för fängelse sparar miljontals kronor åt samhället för varje enskilt fall.

Den halländkse socialdemokratiske riksdagsmannen Hans Hoff begärde idag svar i riksdagen av partikollegan och justitieministern Thomas Bodström om denne tycker att denna välfungerande verksamhet ska läggas ner och svar lär komma så småningom från justitieministern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista