Cykeltillverkaren Rex finns inte längre

Ett av Halmstads äldsta företag, cykeltillverkaren Rex i Halmstad har upphört med verksamheten. Efter att under de senaste åren ha sagt upp allt fler av företages anställda har VDn Göran Durhin beslutat att lägga ner Rex.

Facket IF Metall, som sedan länge varit kritisk mot Göran Durhin, hävdar att han mitt under en förhandling om villkoren för de sista två rex-antsällda meddelade att han överraskande meddelade att han beslutat att helt lägga ner Rex.

Göran Duhrin klev in som delägare i Rex 2002. Då befann sig cykelfabriken i tillväxt. VDn Magnus Petrius hade satsat på att ta hem delar av cykeltillverkningen till Halmstad, och att lansera Rex som ett svenskt kvalitetsmärke.

Göran Durhin var då, och är fortfarande ägare av lågpriskedjan Cykelringen. Från fackhandlen höjdes ett varnande finger för att hans närvaro skulle påverka Rex negativt. Och två år senare vände utvecklingen.

Tillverkningen av Rex-cyklar skulle flyttas tillbaka till Asien, 17 anställda sas upp. Strax därefter signalerade Magnus Petrius att han vill ha besked om vad ägarna ville med satsningen på Rex som ett kvalitetsmärke. Det svar han fick gjorde att Magnus Petrius lämnade Rex.

Efter det fortsatte kvarvarande VDn Göran Durhin att säga upp rexanställda för att i stället hyra in personal för att montera ihop de asientillverkade cyklarna.

Facket har sen länge kritiserat Göran Duhrin för hans arbetsmetoder, både inom Cykelringen och på Rex. Enligt facket vill inte Duhrin ha anställda om är fackligt aktiva och han förhandlar itne som han ska om löner och andra anställningsvillkor.

Nu fortsätter Göran Duhrin i halmstadanläggningen, med sitt andra företag Cykelringen sätta ihop importcyklar- men halmstadcykeln Rex, den finns inte mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista