Privatläkaravtal sägs upp av landstinget

Varbergs primärvårdsnämnd säger upp avtalen med Neptunuskliniken och Husläkarmottagningen på Varmbadhuset. Skälet är den nya ersättningsmodell  Halland som innebär att läkarmottagningar i stället ska få betalt efter hur många patienter som listar sig hos dem.

Nyordningen innebär också att mottagningarna måste erbjuda mer än bara läkarvård - så som till exempel sjukgymnastik. Varmbadhusets läkare Maria Hallberg har ett avtal som ger henne rätt att fortsätta som privatläkare i stort sett som nu. Hon måste alltså inte ansluta sig till Vårdval Halland för att kunna hålla landstingets patientavgift på 130 kronor. Men Neptunuskliniken måste - som det ser ut i dag - gå med i det nya systemet om man vill fortsätta samarbeta med landstinget. Avtalen sägs upp på villkor att landstingsfullmäktige klubbar Vårdval Halland nu i juni. Även landstingets avtal med Varbergs Kurort upphör vid årsskiftet - sedan blir det en politisk fråga om landstinget ska fortsätta att köpa in sjukvårdande behandlingar därifrån för skattepengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".