Våldsamma män tas om hand i nytt program

Kriminalvården kommer att lägga ned det framgångsrika projektet ”Män i Fokus”, som har bedrivits inom Frivården i Halmstad. 40 män som anmälts för våld mot kvinnor, har sedan 2001 dömts till terapeutisk behandling istället för fängelse och det har lett till ett mycket bra resultat. I stället införs ett nationellt program där även våldsmännens kvinnor engageras.

Det här nationella behandlingsprojektet, bygger på forskning och kontakter i England och USA kring vad våldsamma män behöver för behandling. Det som är helt nytt i svensk kriminalvård är att den våldsamme mannens partner, brottsoffret, också få en kontakt som löper parallellt med mannens behandling. Det här programmet är nytt i Sverige sedan drygt ett år och baseras hittills bara på utländska resultat som visar att återfallen bland våldsamma män minskat med 20 procent efter behandlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".