Effekthöjning i praktiken på Ringhals

Efter flera års tillståndsprövning genomförs just nu den första höjningen av effekten på Ringhals kärnkraftverk i praktiken.

Det sker genom att sätta in nya lågtrycksturbiner på Ringhals 3 - de gamla har just plockats bort - för de börjar bli lite slitna, berättar montageledaren Bengt Karlsson. Miljöprövningen av verksamheten på Ringhals drog ut på tiden - och först i mars kom beskedet att effekten får höjas på Ringhals 1 och 3. Första steget tas nu - samtidigt som Ringhals 3 är avstängd för den årliga översynen så byter man ut lågtrycksturbinerna som har hängt med sen starten. Bara det ger lika mycket extra el som går åt i en stad av Varbergs storlek.Dessutom hoppas Ringhals snart få klartecken för att köra själva reaktorn lite hårdare - i så fall blir det el till YTTERLIGARE två städer som Varberg  om ett par veckor. Ringhals vice VD Leif Johansson säger att turbinbytet är både miljövänligt och lönsamt:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".