Krogar får sätta egna åldersgränser

Kommunfullmäktige i Halmstad gjorde fel när den beslutade att krogar som inte ville släppa in dem som fyllt arton år skulle få sitt serveringstillstånd indraget. Det har länsrätten beslutat. Beslutet var väntat säger politikern som först la fram förslaget inför fullmäktige i höstas.

Kommunfullmäktige i Halmstad röstade i höstas igenom motionen som centerpartisten Henrik Oretorp skrivit. Beslutet innebar att det inte längre skulle vara möjligt att vägra släppa in 18-åringar som ville in på en krog. Krogar som gjorde det riskerade att inte få serveringstillstånd av kommunen

I debatten hänvisade Henrik Oretorp bland annat till att EU-parlamentet tagit ställning mot åldersdiskriminering.

Länsrätten skriver i sin dom att alkohollagen inte har någon lagregel som stöder kommunfullmäktiges beslut och att kommunfullmäktige därför överskred sina befogenheter när den fattade beslutet.

Att vägra serveringstillstånd till krogar som inte vill släppa in dem som fyllt 18 år har ännu inte testats i praktiken i halmstad. Eftersom en krögare överklagade beslutet till länsrätten har kommunen avvaktat.

Henrik Oretorp som initierade förslaget säger till P4 Radio Halland att beslutet var väntat men att han fortfarande tycker att Sverige ska följa EU:s inriktning mot åldersdiskriminering. Han vill nu läsa domen ordentligt och först efter det besluta om han tänker driva frågan vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".