Ledarstil skälet till att omstridd kyrkoherde slutar

Ända sedan Björn Fyrlund tillträdde som kyrkoherde i Vessige kyrkosamfällighet har han i närmare 20 års tid hamnat i konflikt med anställda och förtroendevalda men även med verksamheter utanför kyrkan.

Det säger representanter för kyrkonämnden och kyrkofullmäktige som i full enighet valde att köpa ut sin omstridde präst, något vi kunde berätta i förra veckan.

Jan-Åke Jacobson, ordförande i Kyrkofullmäktige säger att den egentliga anledningen till att det inte går att samarbeta med Fyrlund är dennes sätt att fungera som chef-arbetsledare.

Genom åren har anställda som mått dåligt sagt upp sig och olika förtroendevalda gett upp många försök att få det att fungera.

Redan för ett år sen valde ett enigt kyrkofullmäktige att försöka få ett slut på samarbetet med sin kyrkoherde som därefter valde att inte delta då arbetsutskottet skulle bereda olika frågor. När beslut ändå fattades kommuncerade han via e-post med anmärkningar på det mesta.

Likaså reserverade sig Fyrlund mot många beslut i kyrkonämnden där han ofta led nederlag i voteringar som han överklagade utan att få rätt någon gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".