Moderater tjänar mer än andra politiker

Politiker tjänar mer pengar än folk i gemen.  Det visar en statistisk kartläggning av politikernas inkomster som SCB gjort på Sveriges Radios uppdrag.

I Halland finns flest höginkomsttagare bland moderaternas kommunfullmäktigekandidater,

Var fjärde moderat hade en inkomst på över 400 000 kronor år 2004

Sveriges Radio har låtit statistiska centralbyrån, SCB samköra register som visar hur partiernas kandidater till kommunfullmäktige bor, hur mycket de tjänar, hur gamla de är och mycket annat. 

När det gäller inkomster och förmögenhet visar siffrorna att de halländska kandidaterna tjänar mer än genomsnittet i hela den vuxna befolkningen. Lägst inkomster har miljöpartisterna, 55 procent av de  tjänar under 200 000 kronor, och bara två procent över 400 000 kronor. Mest tjänar alltså socialdemokraterna, bara fem procent är låginkomsttagare med en beskattningsbar inkomst 2004 på under 100 000 kronor. Hela 77 procent av s-kandidaterna tjänar över 200 000 kronor. I samtliga partier ligger en majoritetet av kandidaterna i inkomstläget mellan 200 - och 400 000 kr. I hela befolknignen handlar det om 40 procent, alltså färre. Näst flest höginkomsttagare bland sina företrädare har folkpartisterna i Halland , tätt efter moderaternas fjärdedel. Bland centerpartisterna är det ovanligt med höginkomsttagare på valsedlarna.

När det gäller förmögenhet skiljer sig dock inte partierna åt särskilt mycket. Bara vänstern saknar kandidater med beskattningsbar förmögenhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".