Vindkraftverk ska placeras längre ut till havs

Framtida vindkraftverk i havet utanför hallandskusten ska placeras längre ut till sjöss än de som nu planeras. Det har länsstyrelsen beslutat. Vindkraft kommer också i fortsättningen kallas för vindbruk säger Margareta Svensson, biträdande länsarkitekt.

Margareta Svensson, biträdande länsarkitekt säger att eftersom vindkraftverken blir allt större så tycker de att 15 kilometer är en rimlig gräns för att man inte ska känna sig allt för påverkad från land.

Den nya gränsen kommer dock inte att påverka de omdiskuterade planerna på en vindkraftspark på Skottarevet utanför Falkenberg som ska ligga åtta kilometer från kusten. De planerna ligger redan för prövning hos Miljödomstolen.

En ny undersökning visar också att det blåser mer in över land i södra Halland än vad man tidigare trott, vilket öppnar för nya höga vindkraftverksparker på land också säger biträdande länsarkitekt Margareta Svensson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".