Få med utländsk bakgrund i den halländska politiken

Var fjärde hallänning har utländsk bakgrund, det vill säga är födda utomlands eller har båda sina föräldrar födda utomlands. Men det avspeglas inte bland de personer som kandiderar till länets fullmäktigeförsamlingar i höstens val. Sämst representation av invandrare eller invandrares barn har centern, bara var tjugonde kandidat har den bakgrunden.

Statistiska Centralbyråns och Sveriges Radios kartläggning av de halländska partiernas kandidater visar att centerpartiet, följt av miljöpartiet och moderaterna, har lägst andel med utländsk bakgrund bland sina kandidater.

Ser man till hur många av kandidaterna som faktiskt är födda i ett annat land är det bara tre procent av miljöpartisterna, en ännu lägre andel än centerns.

Någon påtaglig förändring jämfört med förra valet när det gäller invandrarkandidater har inte skett, andelen utlandsfödda har ökat med bara en procentenhet sett till samtliga 1244 kandidater på de halländska listorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".