Ont om kvinnor på höstens vallistor

Fortfarande är en klar majoritet av kandidaterna till kommunfullmäktige i Halland män, i genomsnitt 59 procent. Miljöpartiet är ett undantag, en knapp men dock majoritet av miljöpartisterna på de halländska valsedlarna är kvinnor.

Störst övervikt av manliga kandidater har moderaterna, som faktiskt har färre kvinnor på sina listor i år än 2002. Samma sak gäller folkpartiet.

Socialdemokraterna och vänstern har ganska jämn könsfördelning, hos dom partierna har principen varannan damernas slagit igenom.

I SCB:s undersökning av de halländska kommunfullmäktigekandidaterna har alla partier utöver riksdagspartierna klumpats ihop och bland dem finns en stark övervikt av män. Det är speciellt Spi som påverkar den bilden med få kvinnor bland sina aktiva.

När det gäller kandidaternas åldrar finns en stark övervikt för medelålders, 60 procent är minst 50 år gamla. I hela den vuxna befolkningen är motsvarande siffra 51 procent. Flest ungdomar har centern som satsar på en särskild ungdomslista i Falkenberg, flest äldre har förståss Spi, sveriges pensionärers intresseparti.

När det gäller hur många av politiekrna som har barn under 18 år visar statistiken att politikern är som folk är mest. Däremot är det fler bland kandidaterna än bland folk i gemen som bor i eget hus. Flest hyresgäster finns bland vänsterpartisterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".