Lärarfack vill ha lag på lärarutbildning

Det krävs en ny skollag, som inte tillåter att personer utan lärarutbildning ska kunna få fast anställning som lärare. Det tycker Sten Hagberg, distriksordförande för Lärarnas Riksförbund i Halland apropå att bara drygt hälften av lärarna har rätt utbildning, enligt en rapport som Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund tagit fram.

Rapporten, som gäller lärare i grundskolans tre högsta årskurser, visar att antalet lärare utan lärarexamen eller som saknar rätt utbildning för de ämnen man undervisar i är betydligt fler än vad lärarorganisationerna antagit. Därför kräver man en rad åtgärder bland annat att skollagen skärps och att det görs en kraftfull satsning på kompetensutveckling av lärarna.

I landet är det bara 56% av undervisningen som bedrivs av lärare med examen eller med rätt inriktning när det gäller årskurs och ämnen. En siffra som också gäller för skolorna i Halmstad.

I Kungsbacka, Varberg och Falkenberg ser det något bättre ut med mellan 61 och 65 % rätt utbildade lärare. Undantaget är skolorna i Laholm, som med hela 91% behöriga lärare enligt den aktuella undersökningen är näst bäst i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".