Fastighetsskatten tvistefråga för borgerlig allians

Kristdemokraterna vill helt skrota den nuvarande fastighetsskatten redan under det här året. Partiet vill ersätta den med, dels en kommunal avgift för alla fastighetsägare på 2 800 kronor, dels en höjning av reavinstskatten vid försäljning. Kristdemokraternas förslag, när det gäller fastighetsskatten, skiljer sig radikalt från de övriga partierna i den borgerliga alliansen som inte är beredd att avskaffa skatten så snabbt.

Kristdemokraterna är alltså det enda partiet i alliansen som vill skrota det nuvarande systemet med fastighetsskatten. Man vill ersätta med en kommunal avgift för alla fastighetsägare på maximalt 2 800 och så vill man höja beskattningen vid försäljning istället.

Men fastighetsskatten drar in 25 miljarder till statskassan idag och kristdemokraternas förslag kritiseras för att vara underfinansierat. Kristdemokraterna säger bara att man ska plocka mer pengar här och där i den övriga statsbudgeten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".