Radarsökning efter skog misslyckades

Militär radarteknik skulle hjälpa Skogsstyrelsen och skogsägarna att hitta stormfällt virke efter Gudrun, virke som fortfarande gömmer sig i skogarna. Men radarspaningen, som bedrevs bland annat över skogarna i Hylte, blev ett misslyckande.

Radarspaningen har kostat 2,5 miljoner kronor till ingen nytta.

- Tyvärr så gav den inte det resultat som vi hoppats. Radarspaningen gav utslag för mer än fälld stormskog, säger Svante Claesson som är tillförordnad skogsskötselchef på Skogsstyrelsen.

- Något är användbart till viss del, men inte som vi trott. Vi hade trott att vi skulle kunna skicka ut materialet till skogsägare, men det var för osäkert för att vi skulle kunna göra det.

Det är svårt att hitta allt stormfällt virke, som kan ligga i svårtillgänglig mark långt från vägar. Därför letade Skogsstyrelsen efter andra metoder och hittade den militära radarsökningen. Men när det visade sig att radartekniken inte alls funkade fick mer pålitlig spaning ta över.

- Ja, vi valde ju då att gå över på att leta med hjälp av helikopter och med hjälp av den så har vi kunnat använda oss av radarspaningen som underlag, säger Svante Claesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".