Halland kan gå miste om etanolfabrik

Turerna kring etanolfabriken som både Halmstad och Falkenberg har visat intresse för fortsätter. Nu kan Halmstad och Falkenberg helt gå miste om satsningen, för fabriken kan lika gärna hamna i Sölvesborg i Blekinge.

Tidigare i veckan berättade Hallandsekot att Halmstad Etanolproduktion också förhandlar med Falkenbergs kommun. Men även i Sölvesborg hoppas man kunna få fabriken. Det säger kommunstyrelseordförande Jens Åberg till P4 Radio Halland.

Från början skulle fabriken byggas i Halmstad hamn. Problemet är bara att den då skulle hamna med Östra stranden och bostadsområdena på Öster i vindriktningen. Halmstad kommun kräver därför noggranna besked av bolaget om eventuella lukt- och störningsrisker och kan inte lova en etablering i hamnen.

Kommunstyrelseordförande i Halmstad, Bengt Ekberg, menar ändå att kommunen fortfarande är aktuell för fabriken.

-Vårt erbjudande står kvar under förutsättning att man på ett nöjaktigt sätt kan svara på våra frågor, säger Bengt Ekberg.

Att man är tre kommuner som konkurrerar om etableringen är ingen nyhet för de inblandade. Men Jan Stålnacke, näringslivschef är inte bekymrad:

- Som jag har uppfattat det har Falkenberg kommit längst i form av ett optionsavtal och de diskussionerna vi har haft. Jag ser oss som den klart främsta kandidaten till etableringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".