Elöverkänslig kan inte vara nära sin man

Gisela Möcklö i Halmstad får allergiska besvär av sin man. I sjutton år har hon lidit av elöverkänslighet och sen hennes man Åke Möcklö i höstas fick en pacemaker inopererad kan paret inte vara närmare varandra än fem meter.

Åke Möcklö bär idag ett egetgjort strålskydd i form av en nätplatta på bröstet. Gisela Möcklö kan inte själv prata till vår mikrofon eftersom bandaren alstrar el. Men hon säger att hon känner sig som en fånge.

Att inte tåla strålning eller elektricitet leder till så många problem i dagens samhälle att det är svårt att föreställa sig följderna. Två gånger på elva år har hon orkat sig in till Halmstad centrum. Sjukhus eller tandläkare som saknar elsanerade rum går inte att besöka. Och nu kan hon inte vara nära sin man som fått pacemaker. Men värst kanske det ändå är att inte bli trodd.

Paret har länge försökt få ett bostadsanpassningsbidrag till en ordentlig elsanering av sitt hem från Halmstad kommun. Men kommunen hänvisar till Socialstyrelsen som säger att det inte finns några bevis för att de symptom som uppkommer beror på el.

Förra veckan avslog Länsrätten Gisela Möcklös överklagan. Trots tre läkarintyg som bekräftar hennes elkänslighet och ett uttalande från en psykolog. Gisela Möcklö är trött på misstron och säger till P4 Radio Halland: ”Vilken idiot skulle vilja leva ett sånt här liv utan att vara tvungen?”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".