Ruttet på Nidingen

Fyrvaktaren på Nidingen behöver hjälp med döda sälar som ligger och luktar illa mitt under turistsäsongen. Kommunens anställda kan inte ta sig ute till ön eftersom det saknas båt.
Och ännu finns inga konkreta planer på att lösa problemet. För fyrvaktaren och hans sambo är det svårt att klara att flytta de tunga sälkropparna. Hittills har han täckt över de fem sälarna nödtorftigt med tång. -Men om säldöden fortsätter klarar jag det inte ensam, säger fyrvaktaren Berndt Jonasson som var med för 14 år sen då sälarna låg och ruttnade i plastsäckar ute på Nidingen trots att kommunen lovat hämta dem. Risken är stor att Berndt Jonasson kommer få mer problem. Enligt sälforskaren Tero Härkönen på Tjärnö marinbiologiska laboratorium kommer säldöden att kulminera i norra Halland i slutet av juli. Det visar erfarenheter från 1988 då ca 2500 döda sälar hittades längs Hallandskusten. -Det borde finnas en handlingsplan för hur sälarna ska tas om hand, tycker Berndt Jonasson. I Halmstad kommun har man enats med Länsstyrelsen och Miljö- och hälsoskyddskontoret om att tekniska förvaltningen som har hand om strandskyddet ska ta hand om de flesta sälar som flyter upp på stränderna. Med hjälp av en liten båt kommer man också åt dem som ligger avigt till. - Om vi behöver mer hjälp ska Länsstyrelsen rycka ut och rensa naturreservaten, berättar naturparkmästare Morgan Johansson, som packar in cirka fem sälar om dan för frakt till tippen och provtagning som görs av forskare från Tjärnö Marinbiologiska laboratorium. -Hittills har vi tagit hand om över 77 sälar, berättar han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".