Ringhals kan tvingas släcka ner

Ringhals måste senast i dag, onsdag, bevisa för Statens kärnkraftsinspektion att liknande händelser som den i Forsmark i förra veckan inte kan inträffa här. Annars måste även Ringhals stoppa driften.

På Ringhals arbetar man nu med att sammanställa den rapport som ska visa om förra veckans incident på Forsmark 1 skulle kunna inträffa även på Ringhals. Vid lunchtid hade kärnkraftsinspektionen, SKI, inte fått rapporten Ringhals, men tidsfristen löper ut först vid midnatt.

Sen ska SKI snabbt analysera materialet, och under morgondagen hoppas SKI kunna avgöra om någon eller några av reaktorerna i Ringhals eller Oskarshamn måste stoppas eller om de kan köras vidare. Det står redan klart att även Forsmark 2 har samma fel som ettan, men där pågår den årliga översynen så den är inte i drift.

Däremot tror man inte att Forsmark 3 är behäftad med den här bristen i säkerheten. För Ringhals del är det fortfarande oklart. Och bevisbördan ligger på Ringhals. Kan de inte visa att samma sak inte kan hända hos dem, så måste de släcka ner säger Anders Bredfell på SKI.

Det var förra tisdagen som ett elfel i ett ställverk ledde till att delar av säkerhetssystemet på Forsmark 1 slogs ut. Bland annat fungerade inte två av de fyra dieselaggregat som ska starta automatiskt.