Godståg med farligt gods spårade ur

Vid åttatiden på fredag kväll spårade en tågvagn lastad med giftig och brandfarlig gas ur vid Ledsgård mellan Kungsbacka och Anneberg. Först befarade man att den farliga gasen läckte ut och det blev ett stort räddningspådrag, men tekniker kunde under natten konstatera att det var vattenkondens som droppade.

Orsaken till urspårningen var att vagnarna kom i rullning efter att loket kopplats bort. En vagn i ett tågset på tjugo vagnar har halvvägs spårat ur.

En ventil under vagnen skadades vid urspårningen och först trodde man alltså att den farliga gasen läckte, och spärrade av området runt tåget. Efter att man fått klart för sig att det rörde sig om vattenkondens drog man ner på räddningspådraget och släppte på avspärrningarna. Man släppte också på trafiken på gamla E6:an. Inga personer eller djur behövde evakueras.

Hela tågtrafiken mellan Göteborg och Kungsbacka stoppades. Vid elvatiden på fredag kväll kunde ersättningsbussar sättas in. Även i dag står tåg- och pendeltrafiken stilla mellan Göteborg och Kungsbacka, men bussar finns på den sträckan.

I februari förra året spårade ett annat tåg, med klor ombord, ur på exakt samma ställe. Den gången tog det flera veckor innan tåget var bärgat.