Godståget bärgat

På lördag kväll kunde räddningstjänsten och Banverket planenligt bärga den urspårade godsvagnen vid Ledsgård mellan Anneberg och Kungsbacka. Vagnen var fylld med den giftiga och brandfarliga gasen etylenoxid, men, det hela gick odramatiskt till och vid halvåttatiden var tågtrafiken i gång igen.

Bärgningen av den ensamma godsvagnen inleddes strax efter klockan halv sju och fem minuter senare stod vagnen på spåret igen. De övriga vagnarna flyttades redan på lördagsmorgonen.

Bärgningen på lördagskvällen var helt odramatisk och efter att vagnen ställts på spåret igen byttes det bakre hjulparet ut innan vagnen fördes bort.

På eftermiddagen öppnades ett spår förbi olycksplatsen vilket innebar att Öresundstågen och X2000-tågen kunde passera igen.

Tre kvart efter bärgningen öppnades också det andra spåret och tågtrafiken kunder återupptas i normal omfattning. -Det är väldigt skönt att vi är i gång igen eftersom vi har många som reser med oss till och från EM-festen i Göteborg, sade Håkan Kiendl vid SJ:s pressjour.

Urspårningen skedde på ett stickspår vid stationen i fredags kväll. Det var när lokföraren skulle koppla bort tågsättet för att assistera ett annat tåg som vagnarna kom i rullning. Den sista vagnen i sättet trängde igenom en stoppbock och det bakre hjulparet gled av rälsen.